Češnjak bolji od dva antibiotika

Napisao Rubrika: Češnjak i zdravlje

martinov-cesnjak-antibiotikVeć odavno su poznata ljekovita svojstva češnjaka, a najnovije otkriće ukazuje da je osim u borbi protiv vampira, efikasan i protiv opasne bakterije.

Američki su znanstvenici otkrili da je sastojak češnjaka 100 puta učinkovitiji od dva popularna antibiotika, eritromicina i ciprofloksacina, u borbi protiv bakterije Campylobacter, jedne od najčešćih uzročnika bolesti crijeva uzrokovanih hranom.

Simptomi infekcije bakterijom uključuju proljev, grčeve, bol u trbuhu i vrućicu. Bakterija također može potaknuti i pojavu rijetkog paralizirajućeg poremećaja koji se zove sindrom Guillain-Barré.

Čovjek se zarazi konzumacijom nedovoljno termički obrađenog mesa peradi ili preko kontaminiranih površina ili posuđa korištenog u pripremi jela od peradi.

Sastojak češnjaka dialil sulfid pokazao se učinkovitim u liječenju infekcija ovom bakterijom. On prolazi bolje od antibiotika kroz zaštitni biofilm oko bakterije te ubija bakterijsku stanicu na način da prekida metabolizam bakterije.

Navedeno je objavljeno u časopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Ovo otkriće otvara mogućnosti primjene sastojka u održanju sigurnosti hrane, kao konzervansa ili sredstva za čišćenje površina za pripremu hrane.

Ove savjete smo za vas prenijeli sa: www.vidi.hr

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari