Češnjak je dobar za vaša jetra

Napisao Rubrika: Češnjak i zdravlje

Otkrijte zbog čega je kuhanje sa češnjakom logični korak naprijed u održavanju zdravlja vaših jetara.

martinov-cesnjak-jetra-2Mi uvijek tražimo hranu koju možemo uključiti u našu dijetu a da je dobra za naša jetra. Kao biljka koja je od milja nazvana „smrdljiva ruža“, češnjak je prepun sastojaka koje imaju terapijske koristi a jetra je jedan od glavnih organa koji ima najviše koristi. Najbolje poznat kao oštar začin hrani, postoje brojni razlozi da uključivanje češnjaka u jetrenu dijetu.

Član ljiljana ili porodice Allium, češnjak je bogat snažnim sastojcima koji sadrže sumpor uključujući:

tiosulfinati – od kojih je najbolje poznati sastojak alicin
sulfoksidi – mađu kojima je najbolje poznat sastojak alin
dithiins – od kojih je naj istraživaniji sastojak ajoen

Ovi sastojci su odgovorni za češnjakov karakteristični snažni miris a oni su također i izvor puno učinaka koji su dobri za zdravlje.

Dodatno, češnjak sadrži puno više sastojaka koji su dobri za zdravlje:

Selenij – mineral koji pojačava djelovanje antioksidanata kojipomažu u detoksifikaciji jetara
Arginin – amino kiselina važna za opuštanje krvnih žila koje smanjuju krvni pritisak u jetrima.
Vitamn B6 – pomaže u smanjivanju homocisteinskog nivoa u tijelu te tako djeluje kao anti upalna supstanca koja inhibira upalu u jetrima
Vitamin C – primarni tjelesni antioksidant koji štiti od stanične oksidacije koja u glavnom pridonosi oštećenju jetrenih stanica.

Ako ste posebno zabrinutosti u vezi zdravlja jetara češnjak može:

Zaštititi od karcinoma jetara – U listopadu 2013 godine objavljeno je u Journal of Agricultural and Food Chemistry kako su Tajvanski istraživači imali za cilj razumijevanje modela mehanizama smrti jetrenih stanica induciranih alicinom, glavnom fitokemikalijom zdrobljenog češnjaka u ljudskim stanicama hepatoma. Otkrili su kako alicin inducira staničnu smrt kod ljudskih stanica karcinoma kroz autofage ili apoptoze. Istraživači vjeruju kako češnjak može sadržavati potencijalni terapijski sastojak za liječenje karcinoma jetara.

Smanjivanje akumulacije masnoće u jetrima – U svibnju 2013 u izdanju Nutrition Reviews objavljeno je kako su Australijski istraživači izvršili sveobuhvatnu meta analizu tražeći učinke češnjaka na ukupni kolesterol, lipoprotein niske gustoće, lipoprotein kolesterola velike gustoće i trigliceride. Njihova otkrića sugeriraju da je češnjak efikasan u smanjenju ukupne količine serumskog kolesterola i lipoproteina kolesterola niske gustoće kod osoba sa povećanim ukupnim nivoom kolesterola. Zbog toga što su ukupni kolesterol i lipoprotein kolesterola niske gustoće povezani  sa oboljenjem masnih jetara, redovna konzumacija češnjaka može spriječiti ili čak smanjiti masna jetra.

Zaštita jetara od toksina – Zdrava jetra razlaže toksine ali bolesna jetra često nije u mogućnosti održati nivo sa količinom toksina. Prema studiji objavljenoj 2009 godine u the Internet Journal of Nutrition and Wellness, svježi ekstrakt češnjaka koji je davan miševima kojima su date prevelike doze acetaminofena je imao reverzibilni učinak na oksidativni stres koji uzrokuje toksičnost jetara. Svježi češnjak sadrži visoke nivoe antioksidanta za koji je poznato da štiti jetra od prirodnih i ekoloških toksina.

Prema George Mateljan zakladi, zdravstvena dobrobit češnjaka se povećava ako ga ostavimo nakon što ga izrežemo ili zdrobimo. Ako ga ostavimo neko vrijeme prije nego što promijeni temperaturu (preko kuhanja) ili njegov pH (preko dodavanja kisele hrane kao što je sok od limuna), to će dati enzimu alinaze u češnjaku mogućnost da djeluje. Dodatno:

Ako se ne sjecka ili drobi, izloženost od samo 60 sekundi mikrovalovima uzrokuje da češnjak izgubi neka od svojih anti-kancerogenih svojstava.
Trenutno kuhanje cijelog, netaknutog češnjaka također uzrok je smanjenje korisnih sastojaka.
Trenutno dodavanje nisko kiselih sastojaka kao što je limunov sok također smanjuje korisne sastojke.

Stručnjaci u hepatologiji se slažu kako je svatko tko je zabrinut za zdravlje jetara ima koristi od kuhanja sa puno češnjaka. Osim što tjera vampire, konzumacija nekoliko režnjeva češnjaka svaki dan može smanjiti vaš rizik od karcinoma jetara, oboljenja masnih jetara i oštećenja jetara od oksidativnih procesa. Kada bi svi znali koliko je ova biljka dobra za zdravlje jetara, svi bi dodavali dodatnu količinu češnjaka svojim kulinarskim kreacijama.

Ove savjete za vas smo prenijeli sa: www.hepatos.hr

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari