Češnjakom protiv kolesterola

Napisao Rubrika: Češnjak i zdravlje

Kolesterol je važan za ljudsko tijelo jer potiče stvaranje hormona u spolnim i nadbubrežnim žlijezdama. Ipak, povišen kolesterol može izazvati probleme i bolesti srca i krvnih žila.
Kolesterol unosimo hranom, preko namirnica životinjskog porijekla. Prosječno se dnevno unese 500 – 1.000 mg kolesterola.

Kolesterol može biti ” loš” i ” dobar”. Lošim nazivamo LDL kolesterol, jer on prenosi 75% masti (50% kolesterola) u krvi i glavni je nosač kolesterola. HDL kolesterol je “dobar” jer sadrži 50% proteina i samo 20% kolesterola. Znanstvenici su utvrdili da su slijedeće namirnice dobre u smanjenju masnoća u krvi, a samim tim i kolesterola.

Jabuke snižavaju kolesterol i to za čak 38%. Redovitim konzumiranjem svježih jabuka ili soka od jabuke može se postići dobar rezultat.

Artičoka potiče sagorijevanje masti i utječe na kolesterol. Ipak, ne preporučuje se dojiljama zbog nepovoljnog utjecaja na lučenje mlijeka, kao i osobama koje boluju od bolesti jetre i bubrega.

Češnjak može za čak 11% smanjiti prisutnost kolesterola ukoliko se koristi u obliku tableta. Također, jedan češanj svježeg češnjaka na dan značajno pomaže u poboljšanju cirkulacije.

Grah za samo mjesec dana može smanjiti razinu kolesterola za 6%.

Žitne pahuljice su namirnica bogata vlaknima, koja također pomaže u otklanjanju LDL kolesterola.

Celer značajno pomaže u snižavanju LDL kolesterola, jer relaksira arterije, te omogućava njihovo širenje.

Ove savjete za vas smo prenijeli sa: www.moje-zdravlje.net

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari