Eliksir od đumbira i češnjaka

Napisao Rubrika: Recepti sa češnjakom

Sastojci:

6 češnja češnjaka

6 cm đumbira (3 velike zlice)

2 limuna

Med

Postupak:

Sitno nasjeckajte đumbir i češnjak, što sitnije time bolje jer ce tako ispustiti vise ljekovitog soka. Stavite ih u staklenku, zajedno sa limunom narezanim na ploške (i korom limuna ukoliko je domaci, nešprican). Prelijte s sokom od drugog limuna. Sve prelijte medom. Meda dodajte toliko da prekrije sve sastojke.

Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi tjedan dana prije upotrebe. Potom, ukoliko zelite procjedite kroz gazu, ili, ako vam prija, ostavite sve sastojke i jedite skupa (tako ja radim).

Mozete jesti na zlicu, nekoliko zlica dnevno, mozete dodavati kao dresing na salate… Ako ciljano radite kao dresing za salate, dodajte u eliksir i malo osušenog timijana, te ruzmarina…

Dobrobiti:

Med je poznat po svom protubakterijskom djelovanju, cisti krv i poboljsava krvnu sliku, smanjuje kolesterol. U kombinaciji s đumbirom i češnjakom djeluje izvrsno u prevenciji viroze i gripe, te prehlade. Glavni sastojak češnjaka je allicin, koji posjeduje čudesna anti-bakterijska, anti-virusna, anti-gljivična, anti-parazitska i antioksidacijska svojstva. Iako pogoduje radu svih organa, kad spomenemo đumbir, prva asocijacija je: probava, pluća i srce. O đumbiru vise ovdje.

Ovaj eliksir idealan je za jesen i zimu, za jacanje imuniteta i prevenciju jesenje-zimske malaksalosti.

Rok trajanja:

Neograničen

Ovaj recept sa nama podijelila je na internetu Tanja Kraljić Strgačić

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari