Juha od češnjaka

Napisao Rubrika: Recepti sa češnjakom

Zaboravite na cjepivo protiv gripe. Juha koja se radi od više od 50 češnjeva češnjaka, luka, timijana i limuna uništit će gotovo svaki virus koji joj se nađe na putu, a pritom mislimo na prehlade i gripe. Stiže sezona kašljanja i kihanja pa je pravi trenutak da se podsjetimo na to koliko je češnjak zapravo zdrav. Češnjak sadržavai eterično, hlapljivo ulje s alinom, sastojkom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin koji mu i daje specifičan miris, ali i razgrađuje masnoće i ima antibiotičko djelovanje. Češnjak sadržava i vitamine A, B1, B2 i C, čitav niz minerala, kalij, kalcij, magnezij i fosfor.

Općenito govoreći, češnjak povoljno utječe na imunološki sustav, usporava starenje organizma, jača otpornost prema infekcijama, te pospješuje izlučivanje štetnih tvari. Češnjak je i jedan od najdjelotvornijih prirodnih antibiotika, posebno u borbi protiv E.coli i stafilokoka. Osim toga, potiče mokrenje, koristi se kod bronhitisa i kao što smo napomenuli, sprječava gripu.

Za opće zdravlje organizma preporuča se trajna i svakodnevna konzumacija češnjaka, a najučinkovitiji je u svježem obliku – termičkom obradom njegova se ljekovita svojstva znatno smanjuju. No i tome smo doskočili i zato smo u ovoj juhi drastično povećali količinu češnjaka.  Količina koja slijedi dovoljna je za četiri osobe, a juhicu možete pripremiti i dan ranije.

Sastojci:

26 češnjeva češnjaka (neoguljenih)
2 žlice maslinova ulja
20 g maslaca
1/2 žličice kajenskog papra
naribani svježi đumbir (količina prema ukusu)
2 luka srednje veličine, nasjeckana
timijan
26 češnjeva češnjaka (oguljenih)
100 ml vrhnja
900 ml povrtnog temeljca
4 kriške limuna

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 °C  i pod folijom pecite neoguljeni češnjak 45 minuta. Istisnite omekšali češnjak u zdjelicu.

Ugrijte maslinovo ulje i maslac, dodajte luk, timijan, đumbir i kajenski papar pa pirjajte dok luk ne postane staklast, otprilike 6 min. Dodajte pečeni i svježi češnjak i pirjajte još pet minuta. Dodajte temeljac, poklopite i kuhajte dok češnjak ne postane posve mekan, 20-ak minuta. Štapnim mikserom napravite krem juhu, dodajte joj vrhnje, malo soli i papra i poslužite pokapano limunovim sokom. Po želji ukrasite koromačem.

Ovaj recept za vas smo pronašli na: dobrahrana.jutarnji.hr

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari