Spojevi iz češnjaka za borbu protiv opasnih patogena

Napisao Rubrika: Češnjak i zdravlje

Češnjak je možda loš za vaš zadah, ali bi mogao biti dobar za vašu bebu, navodi novo istraživanje objavljeno u časopisu Applied and Environmental Microbiology. Kroz istraživanje su identificirana dva spoja iz češnjaka koja značajno smanjuju rizik od kontaminacije bakterijom Cronobacter sakazakii prilikom proizvodnje zamjenske hrane za dojenčad.

Ovo istraživanje bi moglo doprinijeti proizvodnji sigurnije hrane za novorođenčad. Naime, bakterija Cronobacter sakazakii je patogen koji se prenosi hranom te je ponekad prisutna u zamjenskoj hrani u prahu za dojenčad. Iako su infekcije ovom bakterijom rijetke, kada se dogode obično budu fatalne jer dolazi do trovanja krvi te opasnih slučajeva meningitisa.

 Slučajevi infekcija ovom bakterijom zabilježeni su u cijelom svijetu.

Dialil sulfid i ajoen su dva spoja iz češnjaka koja su identificirali znanstvenici, te su utvrdili kako su dovoljne vrlo malene količine ovih spojeva za učinkovito ubijanje bakterije C. sakazakii prilikom proizvodnje hrane. To bi značilo da ovi spojevi imaju potencijal ubijanja patogena prije nego uopće stigne do potrošača.

Kako navode znanstvenici, spojevi iz češnjaka se mogu korisiti za prevenciju kontaminacije ovom opasnom bakterijom na svim površinama i tijekom svakog koraka prilikom proizvodnje hrane – od prerade i pakiranja do dostave.

Također, cijevi koje se koriste prilikom proizvodnje miliječnih proizvoda se obično čiste s kemikalijama poput klora dok ovi spojevi iz češnjaka nude prirodnu alternativu.

Ove savjete za vas smo prenijeli sa: www.biologija.com.hr

Podijeli sa prijateljima:

Podijeli mišljenje sa nama

komentari